Autoeducarea – suportul real al autocontrolului

Art 14 AUTOEDUCARE www.desprevanzari.com

Autocontrolul poate fi și instinctual, sunt de acord că sunt suficient de multe situații, activități, acțiuni în care se poate manifesta și astfel.

Dar dacă nu gândesc, nu interpretez, nu analizez, nu sistematizez, ce învăț din școala vieții, cum mă perfecționez ca astăzi să fiu mai bun decât ieri și mâine mai bun decât azi?

Cerebral, creier, inteligență – iată suportul real al autocontrolului.

Mă bucur să ne întâlnim sau să ne reîntâlnim şi îţi sunt recunoscător pentru minutele pe care le vom petrece împreună pe această cale.

Dincolo de concretul intelectual, în schimb, autocontrolul este susținut de o întreagă structură a emoțiilor, trăirilor, sentimentelor susținute de triada atitudine-caracter-mentalitate.

Inevitabil cu cât atitudinea-caracterul-mentalitatea vor fi mai intens dezvoltate cu atât și autocontrolul va fi mai puternic

Am curajul să cred că această schemă reprezintă o parte din 

PROCESUL DEZVOLTĂRII UMANE

Dacă este să privesc acest proces  în intregul său atunci merită să luăm în calcul și autoeducarea.

În acestă supoziție plec din nou de la relația care este o credință a mea: Atitudinea2=Caracter2+Mentalitate2

Atitudinea întotdeauna are o valoare mai mare decât suma caracterului și mentalității.

ART 29 PITAGORACând una sau alta dintre acestea două din urmă au valori mai mici sau mai mari, invariabil vor da și dimensiunea atitudinii persoanale, dimensiunea faptelor sau vorbelor noastre care sunt primite de ceilalți de la noi.

Imaginează-ți un pătrat care are latura cu o anumită dimensiune, implicit o anumită suprafață rezultată prin înmulțirea a două laturi care sunt egale (ridicare la pătrat).

Avem acum un alt pătrat, cu latura mai mică sau mai mare decât primul, nu are importanță.

Dar și acesta are o anumită suprafață determinată de ridicarea la pătrat a laturii.

Adunând cele două suprafețe, punându-le la un loc, realizezi că va fi un nou pătrat dar care va avea o suprafață egală cu suma suprafețelor inițiale?

Ei bine, la fel este și cu atitudinea, este noul pătrat rezultat prin adunarea celor două inițiale, caracterul și mentalitatea.

Și atunci, o atitudine negativă (așteptări rele pentru viitor și fapte personale în consecință – nonacțiune – până la ajungerea viitorului, prezent!) îți este clar că se fundamentează pe o lipsă de valori proprii constructive sau pe un mod de gândire defavorizant propriei persoane?

Ți-e limpede că numai și numai valori și principii morale sănătoase și solide și un mod de gândire bazat pe acestea îți va da și o atitudine pozitivă?

autoeducare inscris in cercÎn acest ansamblu, centrul triunghiului este reprezentat de un factor cheie care potențează procesul schimbării mentalității – autoeducarea (acțiunea de a mă educa și rezultatul ei – conform DEX).

Autoeducarea înseamnă cunoaștere – să-mi dezvolt în mod intenționat nivelul informațiilor pe care le dețin despre planuri multiple: fizic, mental, spiritual, relațional, profesional, financiar – este drept, de-a lungul vieții  până la un moment dat este doar educare.

Autoeducarea înseamnă înțelegere – să fac efortul cerebral pentru a integra în propria viață tot ceea ce am dobândit prin cunoaștere – până  la un punct se poate face prin educare.

Autoeducarea înseamnă aplicare – să lupt din greu cu mine pentru ca tot ceea ce am acumulat, filtrat, sintetizat și  hotărât că este bun pentru mine și viața mea, să fac – acțiunea sau nonacțiunea.

Acum doar autoeducarea are sens și valoare, educarea nu mai există.

(Detalii am dat mult mai multe în cartea Pentagonul puterii manageriale).

Relația de determinare în care cred foarte mult este

 

autoeducare_autocontrol

 

 

 

 

Sau, într-o altă formă de reprezentare, îți ofer aceeași abordare despre intercorelările determinările dintre elemente vitale pentru orice pământean: atitudine-caracter-mentalitate-autoeducare-autocontrol.

autocontrol_autoeducare

 

 

 

 

 

 

 

 

Iar dacă vrei și accepți aceste propuneri de meditație pe care ți le ofer, dă-mi voie să-ți prezint o altă viziune a mea, Procesul dezvoltării umane:

 

***

Te rog, ajută-mă, crezi că este corectă această credință a mea?

***

 Construiește-te!

 

Iar dacă, chiar ți-a plăcut ce ai citit, te rog dă  Imi place și  „trimite-mă” pe Facebook-ul tău !

Iar dacă unul din principiile tale este de a ajuta oameni, uite ce îţi propun!

Trimite adresa acestui articol, http://powerway.ro/autoeducarea-suportul-real-al-autocontrolului/ , prietenilor sau cunoscuţilor tăi şi dă-le posibilitatea să citească.

Dacă îţi vor transmite înapoi un „Mulţumesc” respectă-i, preţuieşte-i, strânge relaţiile cu ei pentru că sunt oameni care au valori morale. Dacă nu …

by administrare

Mulţumesc pentru vizită şi mă bucur să te cunosc, cel puţin pe această cale! Numele meu este Aurel Boncioagă şi sunt „de vânzări” şi în vânzări din 1994 de când am demisionat din Armata Română (am fost ofiţer MapN, iar ultima funcţie a fost de lector universitar în Institutul Militar de la Braşov).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *