Cine ne influențează personalitatea? (1)

ART 21 Comportament altii

Biologic suntem identici, diferențele dintre noi, oamenii, sunt date doar de valorile noastre morale prin care ne statuăm fiecare viața și ceea ce oferim celor din jurul nostru prin faptele și vorbele noastre.

 În această idee, simplificând, personalitatea fiecăruia dintre noi are două elemente constitutive fundamentale: caracterul și temperamentul (caracterul – trăsături morale, temperamentul – felul propriu de a fi).

 Acestea ne fac unici între șapte miliarde de pământeni, ne diferențiază radical pe unii de alții și, în consecință, dau diferența între a fi cu succes, mediocru sau ratat. Aceasta este baza! Doar atât!

 Mă bucur să ne întâlnim sau să ne reîntâlnim şi îţi sunt recunoscător pentru minutele pe care le vom petrece împreună pe această cale.

 În schimb, cred cu putere că merită să luăm în calcul că, la modul fizic, diferența între nivelurile de succes personal este dată de acțiunile sau non acțiunile întreprinse de fiecare om, în parte.

 Și, am curajul să cred, obișnuințele noastre sunt cele care ne conduc imensa majoritate a acțiunilor (non acțiunilor) noastre. Iar transferul obișnințelor în fapte (că ne place sau nu, asta este cu totul altceva!) este inconștient.

 Iar obișnuințele noastre sunt generate de comportamentul nostru (un comportament repetat devine obișnuință!). Acesta, până la urmă este doar o manifestare obiectivă a vieții psihice. Din nou (că ne place sau nu, că ne convine sau nu, nu cred că are importanță!) transferul comportamentului fiecăruia dintre noi în obișnuințe este inconștient.

 Iar cercul se închide prin personalitatea care determină, influențează, materializează în exteriorul nostru, comportamentul uman.

 Temperamentul uman, parte a personalității, este înăscut – ne naștem și plecăm de pe acest Pământ cu aceeași dominantă temperamentală. Putem, pe parcursul vieții, să o atenuăm, să o educăm în favoarea noastră dar, mai devreme sau mai târziu va ieși în exteriorul nostru.

 Și a rămas cealaltă parte a personalității, caracterul, valorile și principiile morale pe care ne statuăm, liber consimțit, viața. El este singurul educabil, necondiționat, de către fiecare dintre noi, oamenii. Îl dobândim în primii ani de viață apoi îl cultivăm și îl dezvoltăm (cel puțin așa ar merita!) pe  parcursul vieții.

 El este singurul element 100% sub controlul nostru, este singurul asupra căruia merită să acționăm dacă vrem succesul personal!

 Pentru că educându-ne caracterul, modelându-ne personalitatea, vom avea comportamente convenabile aspirațiilor, țelurilor noastre (schimbarea caracterului este cauza schimbarii comportamentului). Inevitabil, vom avea noi obiceiuri care vor genera acțiunile necesare succesului personal (înțeles pe șase planuri, concomitent!).

 Dar, cine ne influențează personalitatea?

 ART 21 Comportament altiiD. Comportamentul altora

Întra-adevăr, cred că este o veste neplăcută, dacă înțelegem că acțiunile (non acțiunile) proprii sunt determinate de alții! Este doar viață și atât!

 Primul și, în mod normal, cel mai puternic factor educațional este familia. Acolo sunt fundamentele întregii noastre vieți (ce acumulăm între 3 și 6,7 ani ne va urmări tot restul vieții noastre!).

 Trist este că uităm prea des datoria de părinți! Principiile și valorile morale sunt deprinse de copii (adulții cu anumite comportamente, cel puțin, neplăcute, de mai târziu!) din familie.

 Un exemplu legat de cât sunt de distructivi părinții (cei care îi iubesc cel mai mult!) cu proprii copii – când încep violențele fizice, verbale sau comportamentale, mai mici sau mai mari, împotriva micuților? Exact, atunci când nu trebuie! Între 3 și 6, 7 ani!

 ART 21a Comportament altiiAl doilea factor educațional, școala. În România de azi, învățământul public este retrograd și ultraconservator (sistemul socialist păstrat în stare pură!).

 Cine îți educă copiii, cine le formează caracterul? Care sunt principiile și valorile morale ale majorității “dascălilor” indiferent că este învățământ preuniversitar sau universitar?

 Iar cel de-al treilea și, cel mai nociv, societatea (un complex enorm care include toți oamenii cu care interacționăm pe diverse canale, direct sau indirect).

 Toate comportamentele pe care le primim sau resimțim (din păcate, lăsăm să ne influențeze personalitatea!) din partea cunoscuților dar și necunoscuților, rudelor sau prietenilor, șefilor sau colegilor de muncă, soției (soțului) sau prietenului (prietenei) la munte, la mare și în orice împrejurare.

 Iar la loc de “cinste”, mass media!(Nici nu vreau să mă opresc mai mult la această unealtă de manipulare!!!

 Revin, comportamentele umane sunt o reflectare obiectivă a vieții psihice! Ți se pare, privind comportamentele de la locul de muncă (clienți, furnizori, șefi, colegi), de pe stradă, de la TV, etc. că acești oameni au un echilibru psihic în regulă?

***

Nu vreau să dramatizez situația în care suntem în această țară (care, totuși, ne aparține!) sau în familii dar mi-aș dori foarte tare să înțelegi contextul în care ești și suntem. 

 Te rog, fă un exercițiu de câteva minute și gândește-te la subalternii tăi, șefii tăi și colegii egali ierarhic ție, analizează-le comportamentele și calculeză procentul celor care ți se par că au un echilibru mental adevărat.

 Construiește-te!

Iar dacă, chiar ți-a plăcut ce ai citit, te rog dă   Imi place și  „trimite-mă” pe  Facebook-ul tău !

 Iar dacă unul din principiile tale este de a ajuta oameni, uite ce îţi propun!

 Trimite adresa acestui articol, http://powerway.ro/cine-ne-influenteaza-personalitatea-1/, prietenilor sau cunoscuţilor tăi şi dă-le posibilitatea să citească.

Dacă îţi vor transmite înapoi un „Mulţumesc” respectă-i, preţuieşte-i, strânge relaţiile cu ei pentru că sunt oameni care au valori morale. Dacă nu …

by administrare

Mulţumesc pentru vizită şi mă bucur să te cunosc, cel puţin pe această cale! Numele meu este Aurel Boncioagă şi sunt „de vânzări” şi în vânzări din 1994 de când am demisionat din Armata Română (am fost ofiţer MapN, iar ultima funcţie a fost de lector universitar în Institutul Militar de la Braşov).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *