Cine ne influențează personalitatea? (2)

ART 22 Atitudinea

Toții oamenii vor să aibă succes, vor să fie împliniți, realizați, fericiți.

 Statisticile, în schimb, arată, oriunde pe planeta Pământ, că procentul celor care și au succesul (și nu mă refer doar la cel finaciar, este doar unul dintre cele șase planuri!) este incredibil de mic.

 Cei mai mulți oameni se plasează în masa uriașă de mediocrii sau ratați.

 Ciudat! Toți vor, dar foarte puțini chiar au!

 Mă bucur să ne întâlnim sau să ne reîntâlnim şi îţi sunt recunoscător pentru minutele pe care le vom petrece împreună pe această cale.

 Este ciudată concluzia anterioară?  Nu! Am curajul să cred că răspunsul diferențelor dintre realizările din viață stă în mecanismul acțiunii umane, în ce ne determină să facem acțiunile necesare succesului personal (credința mea este că necesitatea generată la nivel subconștient este cheia!).

 Pe de altă parte, am curajul să cred că răspunsul diferențelor dintre realizările din viață stă în obișnuințele noastre care, de fapt, sunt în relație directă cu caracterul fiecăruia, parte de personalitate.

 Dacă vrem, putem să “vedem” și corelația dintre necesitate și caracter (principii și valori morale!) și atunci, probabil că vom înțelege, fiecare pentru sine, de ce nu facem ceea ce ne este clar că ar merita să facem pentru a avea succes.

 Iar referitor la personalitate, cred că ar merita să privim ce ne-o modelează din plin, comportamentul altora (familie, școală, societate). Și, poate nu ar fi lipsit de importanță, dacă am evalua influențele nefaste sau distructive pe care îl are acesta asupra succesului personal.

 Că ne place sau nu ne place, că ne convine sau nu, oricum nu are nici o importanță, este lumea în care trăim. Suntem oameni și trăim între oameni. Este destul de complicat să ne croim un mediu idilic în care să viețuim doar după criteriile personale (nici Adam și Eva nu au reușit deși erau doar doi!).

 Atunci, avem de ales (suntem oameni liberi!) între a-i lăsa pe toți cei din jur (nu uita că majoritatea conaționalilor sunt negativi!!!) să intre în creierul nostru și să facă tot ce vor ei acolo sau să ne alegem calea de a gândi liber și de a ne controla propriul drum prin viață.

 Iar cea mai simplă și la îndemână cale pentru oricare pămâtean este

 ART 22 AtitudineaE. Atitudinea proprie

Da, este vorba de atitudinea proprie adoptată față de comportamentul altora, pe de o parte și de atitudinea față de dezvoltarea propriei personalități.

 Dar ce este cu acestă celebră și minunată atitudine care a devenit parte a limbajului uzual în ultimii ani?

 Ca de obicei, DEX: ATITÚDINE, atitudini, s. f. 2. Fel de a fi sau de a se comporta (reprezentând adesea o anumită concepție); comportare. Sursa: DEX ’09 (2009) 

 Cu alte cuvinte, atitudine nu este ceea ce credem noi despre noi ci ceea ce primesc cei din jurul nostru sub formă de fapte sau vorbe ale noastre. Atitudinea noastră nu este o părere despre sine ci este un comportament pe care-l dăm celorlați.

 Într-o altă accepține atitudinea este poziția (favorabilă sau nefavorabilă) adoptată de cineva față de o persoană sau față de un lucru, un eveniment, proces, fenomen sau act politic, etc.

 Atitudinea are două ipostaze: favorabilă (pozitiv, optimism) sau nefavorabilă (negativ, pesimism). Interesant este că față de absolut orice (ființe, lucruri, eveniment, etc.), în fiecare clipă, fiecare om își manifestă o anumită atitudine, care poate fi pozitivă sau negativă.

 Cu alte cuvinte, o altă trăsătură distinctă a atitudinii – față de aceeași ființă, același lucru, aceeași acțiune, etc. unii oameni manifestă o atitudine pozitivă iar alții, o atitudine negativă.

ART 22a Atitudinea Atitudinea e o alegere personală și acesta este unul din cele mai minunate lucruri pe care le avem la dispoziție. Este incredibil de reconfortant să știu că atitudinea mea nu depinde de nimeni și nimic altceva în afară de alegerea mea.

 E drept, unele temperamente au predispoziție spre optimism, altele spre pesimism. Dar, din nou, alegerea personală este cea care îți decide atitudinea!

 Dincolo de predispozițiile naturale nimeni nu poate crede că având la un moment dat o anumită atitudine (pozitivă sau negativă) aceasta îi este destinată și pentru restul vieții. Dar, din nou, alegerea personală este cea care îți decide atitudinea!

 Dar ce părere ai, oare ce atitudine ai nevoie pentru a contracara comportamentele care nu te favorizează ale celor care te înconjoară?

 Oare ce alegi pentru atitudinea personală pentru a-ți modela caracterul ca să te susțină în drumul tău până la succes, pozitv sau negativ?

 Construiește-te!

 Iar dacă, chiar ți-a plăcut ce ai citit, te rog dă   Imi place și  „trimite-mă” pe  Facebook-ul tău !

Și dacă unul din principiile tale este de a ajuta oameni, uite ce îţi propun!

Trimite adresa acestui articol, http://powerway.ro/cine-ne-influenteaza-personalitatea-2/, prietenilor sau cunoscuţilor tăi şi dă-le posibilitatea să citească.Dacă îţi vor transmite înapoi un „Mulţumesc” respectă-i, preţuieşte-i, strânge relaţiile cu ei pentru că sunt oameni care au valori morale. Dacă nu …

by administrare

Mulţumesc pentru vizită şi mă bucur să te cunosc, cel puţin pe această cale! Numele meu este Aurel Boncioagă şi sunt „de vânzări” şi în vânzări din 1994 de când am demisionat din Armata Română (am fost ofiţer MapN, iar ultima funcţie a fost de lector universitar în Institutul Militar de la Braşov).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *