Mecanismul acțiunii tale (subconștient)

27

De foarte multe ori (în unele perioade ale vieții, chiar de mult prea multe ori!) hotărâm să facem ceva dar, de cele mai mult ori, fie abandonăm prematur, fie nici măcar nu începem.

Majorității dintre noi ne este evident că acesta este punctul care face diferența dintre succes și insucces, dintre a avea sau a nu avea finalitate. Atunci, de ce procedăm așa?

Simplu, pentru că suntem oameni iar procesul acțiunii umane este universal valabil.

Iar dacă într-adevăr cuiva îi pasă de sine, dacă la modul concret vrea să-și controleze propria viață, atunci înțelegerea mecanismului acțiunii umane merită să devină prioritară.

Mă bucur să ne întâlnim sau să ne reîntâlnim şi îţi sunt recunoscător pentru minutele pe care le vom petrece împreună pe această cale.

Dacă în articolul anterior m-am străduit să deschid o poartă spre ceea ce cred eu că este mecanismul acțiunii umane la nivelul conștient, de data aceasta te invit să fii alături de mine la

art 133. Mecanismul acţiunii umane – subcoștient

(Te previn de la început că nu sunt eu cel mai în măsură să-ți dau detalii științifice despre ce este și unde este subconștientul, rolul și locul acestuia pentru om. Dacă vrei informații de la persoane autorizate doar dă o căutare pe Google!)

În schimb, cred cu putere în puterea subconștientului iar aceasta s-a întâmplat după ceva ani de studiu și multă exersare.

Acest ceva care ne guvernează viața, care este dincolo de noi și conștientul nostru și care se cheamă subconștient cred că, de fapt, este cel care ne dă sensul vieții și al devenirii fiecăruia dintre noi.

La modul simplu, dă-mi voie, te rog, să-ți dau un exemplu: în aceste minute de când citești acest articol ai respirat, inima ți-a bătut, miliardele de celule ți-au fost hrănite, corpul tău din punct de vedere fiziologic a funcționat impecabil. Tu, doar ai citit! Cine s-a ocupat, a comandat, a gestionat această enormitate imensă de acțiuni și procese din organismul tău? Tu? Dar n-ai făcut-o niciodată! Atunci, cine? Nu cumva ceea ce numim subconștient?

La fel cred și despre gândurile noastre! De când ne naștem acumulăm informații. În fiecare clipă, de-a lungul întregii noastre vieți, primim prin cele cinci organe de simț o enormitate de informații. Ele se stochează, se adună undeva. Unde? Nu cumva în subconștientul nostru?

(Dacă iau în calcul viziunea unor gânditori că fiecare suntem în legătură cu întregul Univers și suntem depozitarii informațiilor Acestuia, atunci, pentru mine, lucrurile se complică și mai mult!

Sigur, tu crezi în ceea ce dorești, este dreptul tău și eu te respect la fel de mult. Dacă vrei informații eu pot să-ți sugerez Efectul umbrei – Deepak Chopra, Debbie Ford, Marianne Williamson și Sistemul Maestrului – Charles F. Haanel.)

Revenind, ele sunt acolo întreaga noastră viață. Iar în anumite conjuncturi, contexte sau situații, trecând prin anumite filtre, trec la nivelul conștient, sunt gândurile noastre pe care ni le știm dar pe care, uneori, nu înțelegem de unde ne-au venit.

Și atunci, iată ce cred eu despre mecanismul acțiunii umane la nivel subconștient.

PROC MENTALIT UMANEPuntea de legătură dintre ceea ce la nivel conștient este informarea și conștientizarea am curajul să cred că este și se numește necesitate.

Am curajul să cred că acolo, undeva, în subconștient, acumularea în timp a informațiilor generează la un moment dat o conexiune între unele dintre ele și conștientizăm că vrem un sau o ceva (lucru, persoană, acțiune, fenomen ,stare, trăire, emoție,etc.).

Cu alte cuvinte, la nivel conștient s-a realizat trecerea de la informare la conștientizare – vreau să am/vreau să fac. Dar cum s-a petrecut aceasta? Evident, rapid, cei mai mulți vor răspunde (oferind și argumente logice!)că transferul li se datorează lor și conștientului lor. Oare? Dar de ce am conștientizat azi și nu ieri sau alaltăieri sau în urmă cu x zile sau ani? La această întrebare ce-ți mai răspunde conștientul tău?

Iar trecerea de la conștientizare la acțiune (pe care o parcurgem la nivel conștient) cred cu putere că la nivel subconștient este generat de decizie.

Am curajul să cred că în subconștient, în funcție de nivelul intensității necesității, se formează hotărârea de a avea sau a nu avea, de a face sau a nu face, concretul pentru a deține/a realiza ceva-ul de ordin personal. Acolo, în subconștient, se cristalizează ce și cum vom face sau nu vom face la modul concret.

Practic, acțiunea (nonacțiunea) noastră conștientă este generată de subconștientul nostru. La nivel conștient stabilim detaliile acțiunii, planul de acțiune simplu sau extrem de complex. Dar, baza, punctul de plecare, în acest ansamblu îl reprezintă decizia generată de subconștientul nostru.

Și acum mă refer la acțiunile noastre conștiente! Dar, dacă este să ne gândim la puterea subconștientului, cât de multe acțiuni le facem fără să fim conștienți de ele efectiv? Gândește-te, te rog, la automatismele tale și cât de multe sunt! Cine și ce îți dă posibilitatea să le faci?

Eu văd acest transfer  permanent între conștient și subconștient, în fiecare clipă. Gândindu-mă la acțiunea umană cred cu putere că subconștientul este primordial în acest mecanism.

Știu că această concluzie pentru mulți oameni nu este acceptabilă de la început pentru că amorul propriu le cere satisfacție: sunt un om logic, rațional, eu mă controlez! De acord cu acestea, întrebarea este cine și ce, de fapt, determină acțiunile sau nonacțiunile noastre?

Iar, pe de altă parte, dacă accepți rolul dominant al subconștientului, ce este mai importantă, necesitatea sau decizia?

Construieşte-te!

***Atutidinea Conducătorului de Oameni

Dacă vrei mult mai multe detalii despre acest subiect dă-mi voie să-ți propun cartea pe care am publicat-o în urmă cu o lună ,Atitudinea conducătorului de oameni (Cum să-i determinăm pe subalterni să dorească să îi conducem), aer proaspăt pentru managementul românesc.

Construieşte-te!

***

Săptămâna viitoare îți voi oferi un articol dedicat Procesului devenirii umane ca și o cale practică de exersare a mecanismului acțiunii umane.

***

Dacă unul din principiile tale este de a ajuta oameni, uite ce îţi propun!

Trimite adresa acestui articol, http://powerway.ro/?p=4618 , prietenilor sau cunoscuţilor tăi şi dă-le posibilitatea să citească.

Dacă îţi vor transmite înapoi un „Mulţumesc” respectă-i, preţuieşte-i, strânge relaţiile cu ei pentru că sunt oameni care au valori morale. Dacă nu …

by administrare

Mulţumesc pentru vizită şi mă bucur să te cunosc, cel puţin pe această cale! Numele meu este Aurel Boncioagă şi sunt „de vânzări” şi în vânzări din 1994 de când am demisionat din Armata Română (am fost ofiţer MapN, iar ultima funcţie a fost de lector universitar în Institutul Militar de la Braşov).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *