Mentalitate – atitudine: oul sau găina?

ART 23 MENTALITATE

Atitudinea este doar o alegere personală.

Că am avut parte de ceva bun sau de ceva rău în ziua care se încheie, este doar ce vreau eu să văd în întâmplările de peste zi (oricum Pământul s-a rotit fix cu aceeași viteză cu care o face de milioane de ani, Soarele a răsărit  și apus fix la orele cunoscute, cum o face de milioane de ani, oamenii și plantele au crescut fix cu dimensiunile cunoscute!). În jur, viața a decurs normal!

Cum vreau să văd cu ”ochii minții” ziua de mâine, că va fi bine sau rău, este doar cum aleg eu să o văd (oricum, viața se va derula după legi cunoscute, obiective!)

Iar atitudinea proprie este cea care mă va mișca înainte în ziua care vine (pozitivă) sau mă va ține legat (negativă), exact în aceeași zi. Este diferența între a face sau a nu face ceva în fiecare zi din viața care ”curge” fără aprobarea noastră.

Și este doar o alegere personală!

Mă bucur să ne întâlnim sau să ne reîntâlnim şi îţi sunt recunoscător pentru minutele pe care le vom petrece împreună pe această cale.

ART 23a atitudine final Neîndoielnic, numai atitudinea pozitivă ne poate da siguranță și stabilitate în asaltul continuu de negativism la care suntem supuși zilnic prin comportamentele celorlalți (prieteni, rude, șefi, subalterni, colegi, clienți, furnizori, mulți alți cunoscuți dar și necunoscuți!!!). Să luăm în calcul și mass media și cetățenii politici?

Alegerea atitudinii pozitive este cea care ne poate da energie, entuziasm și energie în lupta pentru succesul personal și contracararea a ceea ce este nociv în jurul nostru și în defavoarea noastră.

În egală măsură, atitudinea pozitivă este modelatorul principal al caracterului nostru de adulți, de fapt a personalității noastre.

Cred că nu este lipsit de importanță dacă luăm în calcul că personalitatea umană, în principal, este definită de caracter și temperament.

În privința temperamentului, acesta este înăscut. Îl primim la naștere și plecăm cu aceeași dominantă temperamentală. Pe parcursul vieții putem să atenuăm sau să mascăm prin autocontrol punctele noastre slabe dar, mai devreme sau mai târziu, din când în când, acestea se exteriorizează.

Iar dacă nu avem autocontrol, suntem ca o ”carte deschisă” pentru cei avizați!

Și atunci, doar caracterul îl avem la dispoziție pentru a-l schimba, a-l modela, a-l dezvolta.

Conform DEX:  CARACTÉR, caractere, s. n. 1. Ansamblul însușirilor fundamentale psihice-morale ale unei persoane, care se manifestă în modul de comportare, în ideile și în acțiunile sale. ♦ Personalitate morală fermă. ♦ Însușire morală care se manifestă prin perseverență, voință fermă și corectitudine. Sursa: DEX ’09 (2009) |

Iar dacă vrei mai simplu, am curajul să cred, putem să-l reducem la valori și principii morale. Cu alte cuvinte, acestea sunt singurele, în puterea noastră absolută, de a putea fi schimbate în favoarea noastră.

Iar pentru a face acest lucru, în schimb, vital este să ne conservăm sau inducem atitudine pozitivă.

 ART 23 MENTALITATEF. Mentalitate și atitudine

Simt nevoia să-ți supun atenției tale acest harcea – parcea conceptual, atitudine – mentalitate. În ultimul timp, constat că  prea mulți cetățeni care se vor formatori de opinie sau educatori, într-un fel sau altul,  folosesc otova aceste două noțiuni.

Și îmi doresc și mai mult acest demers în contextul a ceea ce dezvolt de câteva articole prin acest blog, procesul și mecanismul acțiunii umane: cine este adevăratul filtru al acțiunii noastre, atitudine sau mentalitate?

DEX: MENTALITÁTE ~ăți f. Mod particular de a gândi. /<fr. mentalité  Sursa: NODEX (2002) 

Cu alte cuvinte, mentalitatea reprezintă mecanismul proriu de gândire, modul personal prin care fiecare ia decizii.

ART 23b MentalitateLa prima vedere, prin prisma  legii obiective cauză-efect, mentalitatea (cauza) determină  atitudinea (efect) – modul meu de a gândi (mentalitatea) îmi determină atitudinea pozitivă sau negativă.

Atitudinea o vedem, o simțim, o conștientizăm  prin prisma rezultatelor acțiunilor noastre, pozitive sau negative, mulțumitoare sau nemulțumitoare pentru sine. Practic ea este indicatorul eficienței noastre, al rezultatelor acțiunilor noastre.

Mentalitatea, parte a subconștientului dar și conștientului nostru, este o acumulare anterioară, în timp (gândesc acum, conștient, pe baza la tot ceea ce am adunat în subconștient!) .

Atunci, atitudinea de azi este reflectarea acumulării anterioare. Azi vedem prin atitudine ceea ce am acumulat, tot până azi, prin mentalitate.

În egală măsură, mentalitatea este și cauza caracterului, valorile și principiile morale pe care mi le aleg pentru sine sunt doar un efect al gândirii mele.

Iar dacă vreau să privesc prin teoria sistemelor, atunci caracterul este cauza care generează atitudinea, efectul. Cu alte cuvinte pentru a-mi cultiva atitudinea pozitivă oare ce valori și principii morale îmi gândesc să-mi fie utile? Dar pentru atitudinea negativă?

Construiește-te!

Iar dacă, chiar ți-a plăcut ce ai citit, te rog dă   Imi place și  „trimite-mă” pe  Facebook-ul tău !

Iar dacă unul din principiile tale este de a ajuta oameni, uite ce îţi propun!

Trimite adresa acestui articol, http://www.desprevanzari.com/?p=1147, prietenilor sau cunoscuţilor tăi şi dă-le posibilitatea să citească.

Dacă îţi vor transmite înapoi un „Mulţumesc” respectă-i, preţuieşte-i, strânge relaţiile cu ei pentru că sunt oameni care au valori morale. Dacă nu …

by administrare

Mulţumesc pentru vizită şi mă bucur să te cunosc, cel puţin pe această cale! Numele meu este Aurel Boncioagă şi sunt „de vânzări” şi în vânzări din 1994 de când am demisionat din Armata Română (am fost ofiţer MapN, iar ultima funcţie a fost de lector universitar în Institutul Militar de la Braşov).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *